miyazaki


house
ongoing



所在地:神奈川県
用途:住宅
構造・構法:木造軸組み構法
敷地面積:216.11㎡
建築面積:95.18㎡
延床面積:105.11㎡

担当:山田紗子、鈴木心
竣工年:2022年(予定)



Site: Kanagawa Pref.
Program: house
Structure: wooden structure
Site area: 216.11㎡
Building area: 95.18㎡
Total floor area: 105.11㎡

Project team: Suzuko Yamada, Kokoro Suzuki
Year: 2022(ongoing)

デザイナー夫妻と二人の幼い子供の家。街中から少し離れた丘の上に緑豊かな公園があり、その端部を切り取ったような三角形の敷地に、家族四人の住まいを依頼された。メインの生活空間は平屋とし、屋上に小さな小屋を設けた。小屋は家族で映画などを楽しむ場所。広々とした屋上は子供たちの遊び場となる。また将来小部屋を増築できるように、基礎の立ち上がりだけを用意している。階下には部屋の四隅の位置に柱が落ち、空間の起点となる。



色の間に住む


以前の持ち主が残した彩り豊かな庭は、フェンスの網目を抜けて公園の風景と繋がっていた。公園にベンチがあり、街灯があり、背の高い木や低木、草花があちらこちらにあるように、この家の大きなワンルームにも家具や階段や柱や壁などが各々の場所に佇んでいる。

父親、母親、兄、妹、家族一人ひとり家の捉え方が違い、動き方も過ごし方も異なる。ばらばらに散らばるランドマークを結びつけながら、その間を自由に動き回ることができる。それぞれの世界、それぞれが見る間取りがパラレルに存在するような家。

色を持つということ。持ち込まれる家具や生活用品にそれぞれの色があるように、柱や階段にもそれぞれ色と形を持たせた。ランドスケープではなくランドマークとして。建築とそれ以外のものの境界をより柔らかいものにしたい。そして個々に際立つ色は生活によって混ざり合い、大きな色彩のうねりによってひとつの家にしたいと考えている。


 


On a hill located at a little distance from the center of town is a verdant public park with an expansive view of the town at the foot of a cliff. At the end of the park is a property that looks like a triangular section with an old house that was to be demolished and a garden brightened by colorful berries and flowers. A new house is planned in this place for a designer couple and their two small children. They live in an apartment with a typical three-bedroom layout, but the walls, doors, and windows seem to have little influence on how the family places their furniture and belongings for their convenience. Each family member makes the most of the space in the three-bedroom apartment, and their nomadic lifestyle seems to exceed the floor plan.

Since the couple thinks it would be more convenient to have all the rooms connected while their children are still small, I decided to place the volume of a comfortably wide, single-story house in the center of the site. On the scenic rooftop is a small room where all four family members can gather and a space surrounded by a 20cm rise for building two additional private rooms for the children in the future. This luxurious rooftop will have some playground equipment and a set of table and chairs like a personal playground that feels like an extension of the neighboring park.

Pillars and the staircase spread throughout the lower floors and, together with the furniture and housewares that the family brings in creates a terrain-like unevenness in the great room. The house has a string of spaces with no specific names, such as the area under the stairs next to the kitchen or the space around the pillar near the bathroom, and I picture the family freely making full use of those spaces.



2021-12-01





Suzuko Yamada Architects, Inc. Tokyo, JAPAN